(Láska)vá péče o bižuterii aneb jak se postarat o své oblíbené šperky

person Autor: Vendulka list : Návody a tipy :
(Láska)vá péče o bižuterii aneb jak se postarat o své oblíbené šperky

Máte doma sbírku oblíbených šperků, které vám dělají radost? Odvděčte se jim tou správnou péčí, aby byly dlouho krásné a jako nové – a mohly se tak stát jiskrou vašich oblíbených outfitů. Jak pečovat o bižuterii a čemu se vyhýbat?

I bižuterie může trpět – to když jí nevěnujete pozornost a vhodnou péči. Mohou za to vnější vlivy, jako jsou prach, pot, čas a mechanické opotřebení. A vlastně i nevědomost – málokdo totiž ví, že pečovat je nutné nejen o šperky z ušlechtilých kovů. 

Pozor na chemii

Nosíte šperky na místech, kde je vystavujete působení chemie? Pravděpodobně ano – máme na mysli například krémy nebo váš oblíbený parfém. Pokud se chystáte vzít si váš oblíbený náramek či náhrdelník, neaplikujte tu na kůži vůni, ale ani krémy či pleťová mléka. Na bižuterii působí také kožní maz, pot a prach – proto po sundání otřete šperk jemným hadříkem na brýle. Šetrně, to je ta správná péče.


Mechanické poškození

Šperky jsou vystaveny také další možnosti poškození – tomu mechanickému. Vaše ozdoby proto opatrujte a dejte si pozor na roztržení či jiné poškození. Pozor na všechny ty krásné, ale pro bižuterii nebezpečné svetříky a háčkované doplňky, do jejichž oka se může šperk snadno zaseknout. Zničíte si tak nejen krásný kousek z šatníku, ale i šperk – a to by byla velká škoda. Co s tím? Pomůže vám opatrnost. 


Vliv prostředí

Bižuterii může poškodit také její umístění. Dejte si pozor na ukládání šperků – ostré sluneční světlo nebo přílišná vlhkost mohou být nepřítelem číslo jedna. V tomto případě hrozí nejen ztráta lesku, ale dokonce i koroze a znehodnocení doplňků. Pokud je to možné, ukládejte šperky na suchém místě nejlépe ve šperkovnici. Tam se nedostane světlo, vlhkost ani nenechavé sluníčko či prach – a vaše poklady budou v bezpečí.


Pro dlouhotrvající krásu

Aby i vaše bižuterie vydržela roky, stačí se o ni dobře starat. Kromě opatrnosti a prevence rizik věnujte pozornost našim tipům, které vám pomohou vaše ozdoby zachovat krásné a nablýskané. Vybírejte vhodné oděvy, u kterých je menší riziko zachycení šperku. Pozor dávejte zejména při oblékání a svlékání. Při sportu, vysokých letních teplotách a wellness se nošení vašich ozdob raději vyhněte, jejich životnost by se výrazně zkrátila. Čisticí ubrousky na brýle ať se stanou vaším oblíbeným společníkem – tento šikovný sluha jednou za čas pomůže šperk zbavit prachu a nečistot, aniž by jej poškodil. Výsledkem budou třpytivé doplňky, které budete moci nosit ještě dlouho poté, co si je s radostí pořídíte. A o to jde, že?

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec